• Vonk maakt vuur | vernieuwer van bedrijfsconcepten

Kennis uit boeken of van de straat

Er wordt veel uit de kast getrokken om aan te tonen dat de demonstrerende kinderen tijdens de klimaatmars fout bezig zijn.
Ze stonden na afloop met z’n allen bij de McDonalds hamburgers te eten. Ze realiseren zich niet waarvoor ze demonstreren. Kennis leer je uit boeken en niet op straat.

Door iets te ondernemen en door af te wijken van de gebaande paden, kunnen dingen ontstaan. Zo ontstond het inzicht dat kinderen willen dat hun toekomst serieus wordt genomen en dat ze vervolgens hamburgers staan te eten.
Dom. Zinloos. Gewoon naar school. Case closed.

Wat mij betreft begint het hier pas. Het blijkt misschien dat de meeste kinderen onwetend zijn als het gaat om hamburgers eten i.c.m. het klimaat. Hoe komt dat?
Kennis uit boeken is belangrijker dan het Malieveld. Mijn zoon van 17 dacht dat je bij een demonstratie met dranghekken moest gooien en heftige taal moest uiten richting de tegenpartij. Dat was zijn beeld van voor jezelf opkomen en je standpunt verkondigen. Hij heeft op straat ervaren dat er ook een andere manier is.

Mijn andere zoon van 16 had geen idee hoe hij een bijdrage kan leveren aan een beter milieu, behalve fietsen. Als ik hem hierom veroordeel, wijs ik vooral mijzelf af. Want ik vind dat ik hierin een rol had moeten spelen. School, politiek, sport, … iedereen kan nagaan wat zij kunnen leren van deze demonstratie. Met het hebben van een oordeel voorkom je vooruitgang.

Kirsten Vonk – Vonk Maakt Vuur