• Vonk maakt vuur | vernieuwer van bedrijfsconcepten

Waar is het idealisme gebleven?

Nou, bijvoorbeeld bij Lily. Onze eigen Greta Thunberg in Zeist, die spijbelt om aandacht te vragen voor het klimaat. Lily zit iedere vrijdag een uur voor het gemeentehuis. Deze actie is voor sommige Zeistenaren een oncomfortabel idee en zijn tegen. Vooral nu Jesse Klaver haar vandaag een hart onder de riem steekt en naast haar is gaan zitten.

Een aantal reacties uit het nee-kamp: ‘hoort dat kind niet op school te zitten’, ‘spijbelen wordt aangemoedigd’, ‘dit heeft geen zin want een kilometer verderop stikt het van de uitlaatgassen door een verkeersprobleem’, maar ook ‘Jesse klaver heeft thuis een milieuonvriendelijke houtkachel staan’.

Het doet mij wat als ik deze reacties lees. Het geeft mij het gevoel dat mensen zichzelf klein houden omdat ze niet geleerd hebben een ideaal te hebben. En als je ziet dat nota bene een kind dit wel heeft en hier ook nog wat mee doet, dan kan ik het me voorstellen dat dit even binnenkomt. Je wilt jezelf beschermen door het te veroordelen. Eén ding bereik je hier in ieder geval niet mee en dat is vooruitgang. Ik bewonder mensen met een ideaal. Het zet dingen in beweging. Hij of zij maakt het verschil.

Kirsten Vonk – Vonk Maakt Vuur