• Vonk maakt vuur | vernieuwer van bedrijfsconcepten

De functie van pijn

Onlangs had ik een prachtige vrouw van 78 (!) op coachingbezoek. Ze liep vast in iets. Ze koos er voor dit aan te gaan. Het raakt haar nu, ze heeft er last van en ze wil ondanks haar leeftijd niet opgeven.

Een van de dingen die zij tijdens het gesprek concludeerde is dat zij door het overlijden van haar man een beter mens is geworden. Dat zag zij zo omdat haar man voorheen alles voor haar deed en na zijn overlijden moest ze dingen zelf gaan uitvinden en gaan ondernemen. Het maakte haar zelfstandig, krachtig en gaf haar een gevoel van eigenwaarde.

Ze was de pijn grotendeels voorbij en kon nu zien waartoe deze impactvolle en verdrietige gebeurtenis haar heeft gebracht. Dat pijn nodig is om je te laten weten dat er zich een volgende levensles aandient. Zonder pijn zoek je misschien zelf niet zo snel die groei op.

Op het moment dat ik werd ontslagen, was ik ontroostbaar. Ik voelde me afgewezen, gekrenkt, boos, en nog een heleboel andere emoties. Op dat moment kon ik echt niet de functie van mijn pijn benoemen. Pas later zag ik dat ik in een soort spaarstand op m’n werk zat. Mijn gedrevenheid en inspiratie waren verdwenen, ik zat op een automatische piloot en dat verhindert groei. Ik kon het ontslag op een gegeven moment zelfs als cadeau ervaren want anders had ik misschien niet de stap genomen om voor mezelf te beginnen. Ik zou bijna zeggen ‘dank voor de pijn’.

Kirsten Vonk – Vonk Maakt Vuur