• Vonk maakt vuur | vernieuwer van bedrijfsconcepten

Verkiezingen – kiezen met hoofd of hart?

Het kiezen van een partner doe je op gevoel. Liefde is een energie, het komt uit het hart, het raakt je, je voelt emotie. Je kunt het niet aanwijzen of sturen. Je kunt met woorden (het hoofd) zeggen ‘tot de dood ons scheidt’ maar daar houdt het gevoel geen rekening mee. Het ene is voelen, het andere is doen; hart vs hoofd.

De intentie van een relatie is vaak om het zo lang mogelijk te laten duren. De liefde creëert een omgeving waarbinnen jij je geborgen en veilig voelt waardoor jij kunt groeien. Grof gezegd komt het uitvoerende gedeelte van liefde uit het hoofd. Het zorgt ervoor dat je communiceert, aandacht geeft, deelt, verzorgt, het huishouden doet, etc.
Hart en hoofd kunnen dus niet zonder elkaar. Maar het is het hart dat in eerste instantie aangeeft wat of wie er bij jou past, het laat je raken. En het hoofd volgt.

Als het om politiek of werk gaat, draaien we het vaak om; we kijken wat VERSTANDig is, we schieten vaak in ons hoofd. We worden rationeel. We bekijken wat het meeste opbrengt, of het efficiënt is, of jij er zelf beter van wordt, of je er mee voor de dag kunt komen, etc.

Laten we ons raken door politieke standpunten? Kunnen we het hebben over liefde als we muren bouwen, asfalteren, megastallen opzetten, vliegvelden uitbreiden, afgescheiden willen zijn en concurreren? Wat zou er gebeuren als we al deze zaken toepassen in een liefdesrelatie? Hoe duurzaam zou die relatie zijn? En hoe kun jij daarin groeien?

Kirsten Vonk – Vonk Maakt Vuur