• Vonk maakt vuur | vernieuwer van bedrijfsconcepten

Kirsten Vonk

Mijn reis naar betekenis

Van geld naar betekenis
Ik ben Kirsten Vonk, geboren op 18 januari 1969 in Zeist. Jarenlang ben ik werkzaam geweest in het bedrijfsleven. Voornamelijk deed ik marketingcommunicatie-activiteiten op hoofdkantoren van grote retailorganisaties. Hoe leuk ik dit vaak ook vond, er bleef altijd iets in mij knagen. Ik had het gevoel dat dit het niet kon zijn.

‘Dit’ was dat alle bedrijfsactiviteiten hoofdzakelijk werden ingericht op het verdienen van geld. Er miste voor mij een hoger doel. Ik miste betekenis. Betekenis in de vorm van iets toevoegen of verbeteren in de wereld. Zoals de Vegetarische Slager dat doet. Hun betekenis is de bio-industrie overbodig maken. Dat ze daar geld mee verdienen vind ik niet meer dan terecht. Want met dat geld kunnen ze zowel voor zichzelf als voor hun betekenis zorgen.

Geraakt willen worden
Door mijn rationele opvoeding werd mij het verschil tussen hoofd en hart steeds duidelijker. Het hoofd vertelt of iets verstandig is terwijl het hart je door middel van het gevoel laat weten wat er bij je past.

Je hebt beide nodig. Maar het hart is voor mij leidend. Het geeft me richting. Bijvoorbeeld als je ergens door wordt geraakt; je hoofd vertelt dat je je moet vermannen en door moet gaan. Terwijl je hart vertelt dat hier iets wezenlijks aan de hand is, het raakt je niet voor niets. Ik zoek daarom zoveel mogelijk situaties op die mij raken.

Je kunt pas iets verkondigen als je het zelf hebt doorleefd
Door mijn reis van ratio naar gevoel, kan ik anderen meenemen in deze transitie. Het is geen kennis uit boeken maar een ervaring met alle bijbehorende emoties en inzichten. Het legt aangenomen waarheden af en maakt plaats voor echtheid.

Uit die echtheid kwam mijn idealisme naar voren. En met die eigenschap ben ik heel blij want vanuit hier kan ik mijn creativiteit de vrije teugel geven en kunnen er dingen ontstaan. Mijn ratio, mijn verstand gebruik ik om ideeën te realiseren.

Anders denken, doen en zien
Het is mijn idealisme dat de confrontatie niet schuwt met conservatieve en rationele structuren. Ik heb een voorliefde voor ontregeling want dat zorgt ervoor dat je opnieuw naar dingen gaat kijken.

Een talent dat ik heb meegekregen is dat ik oog heb voor het groter geheel; niet bij de uitvoering beginnen maar trouw blijven aan de bron. Hier vloeien alle activiteiten uit voort.

Waarmee ik verder ben verrijkt is het vermogen om deuren naar het onderbewustzijn van mensen te openen. Dat is nodig om toegang te krijgen tot de unieke vonk waarin de betekenis ligt.

Mijn visie en missie
Mijn visie is dat de maatschappij voornamelijk om geld, competitie en ego draait. En dat gaat ten koste van het welzijn van mens, dier en natuur.

Mijn missie is om mensen vanuit hun vonk betekenisvol te laten werken. Dat maakt de wereld mooier.

En… als je zo’n achternaam meekrijgt zoals ik, dan kun je er maar beter wat mee doen.

Kirsten Vonk – Vonk maakt Vuur