Op zoek naar werk met zingeving? Stap uit je schaduw

In december heb ik voor het eerst een Facebook-live gedaan voor Nieuwetijdskind Café. Super spannend vond ik het. Maar ik voelde wel dat het tijd was om op te staan en mijn licht te laten schijnen. Voor mijn eigen ontwikkeling, maar misschien ook wel voor die van anderen. Want ik heb het idee dat ik iets te brengen heb waardoor je anders naar jezelf kunt kijken. En dat is nodig om voor jezelf te durven gaan staan. Uit je schaduw stappen en neerzetten waarvoor jij hier gekomen bent.

Er zijn meerdere momenten geweest waarop ik uit mijn eigen schaduw ben gestapt. Het is een continu proces. In het begin had het vooral te maken met dingen loslaten, zoals de waardering van anderen. Want dat maakte me afhankelijk. En daarnaast, als ik mezelf niet waardeer, hoe kunnen anderen mij dan waarderen? Waarderen wie ik daadwerkelijk ben.

Op m’n werk had ik ideeën die ik graag deelde. Met veel enthousiasme en gedrevenheid deelde ik deze met m’n collega’s, maar nadat ik was uitverteld bleef het stil. Letterlijk. Ze hadden geen idee wat ze er mee moesten. Erg frustrerend en telkens voelde het als een afwijzing. Op dat soort momenten kun je weer in je schaduw kruipen óf je kunt trouw blijven aan jezelf en hetgeen waarin jij gelooft. Ik koos voor het laatste en ging op zoek naar een werkomgeving met dezelfde soort ideeën als de mijne. Op zoek naar een plek waar ik mijn licht kon laten schijnen.

Het nut van schaduw

De schaduw zie ik niet als iets negatiefs. Het is net zoals bij een batterij; je hebt zowel plus als min nodig. Het leven bestaat uit schaduw en licht. De schaduw zorgt voor beweging; er doet zich een situatie voor waardoor je iets kunt gaan veranderen. En het licht geeft de richting aan.
Vanuit chaos kun je een nieuwe situatie creëren waardoor je jezelf kunt bevrijden. Je bent aan het groeien en daar past een nieuw jasje bij. Zoals een slang die uit z’n huid kruipt.

Voor de mensen die ik mag begeleiden naar hun volgende stap in hun werkende leven, heb ik veel bewondering. Zij zijn op een punt gekomen waarop het huidige systeem niet meer voor hen werkt en op zoek gaan naar hun bijdrage in dit leven. Zij zijn op zoek naar hun eigen licht.

Wat me daarbij opvalt is dat deze nieuwetijdse mensen niet zozeer meer aan het front willen strijden, maar een bijdrage willen leveren zodat er geen strijd meer nodig is. Zo wil bijvoorbeeld iemand uit de zorg niet meer aan een ziekenhuisbed staan om iemand op te lappen. Wel wil ze mensen op liefdevolle en holistische wijze laten zien hoe je jezelf gezond houdt waardoor een ziekenhuis minder snel nodig is. Voor mij geldt dat ik mensen wil laten inzien dat het werken vanuit het hart, vanuit creativiteit, voor zingeving zorgt. En vanuit die creativiteit kun je gaan scheppen waardoor je voor veel meer impact kunt zorgen dan wanneer je voornamelijk werkt om geld te verdienen. Werken vanuit het hart kan daardoor een burn-out of bore-out voorkomen. Dus van strijd naar moeiteloosheid en zingeving.

Waarin we onszelf beperken

Ons hoofd wil ons nog wel eens beperken in het trouw blijven aan ideeën of in wie wij zijn. Het zegt ons te doen wat we altijd hebben gedaan, want dan heb je zekerheid. En vooral niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken, want dat is gevaarlijk. Het advies van het hoofd is: probeer niet op te vallen.

Ik vroeg een cliënt die met mensen met het syndroom van Down werkt, wat zij zouden antwoorden op de vraag waarin zij zich beperkt voelen door hun syndroom. Ze zei dat sommigen iets zouden zeggen over kortere benen of snel buiten adem zijn. Maar anderen zouden er geen antwoord op kunnen geven. Want zij leven niet vanuit een beperking van het hoofd, maar vanuit vrijheid van hun hart. Vanuit hun licht in plaats vanuit hun schaduw. Het hoofd speelt bij hen een minder grote rol. Ik krijg bij hen vaak een Pipi Langkous-gevoel; ik zie geen reden waarom ik het niet zou kunnen.

Wees niet bang om als ‘vreemd’ te worden ervaren. Jij geeft juist kleur met jouw eigenschappen. Het is die kleur, jouw licht, dat voor verrijking zorgt.

Werken vanuit zingeving

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, focus je dan niet op functienamen maar op datgene waaraan jij een bijdrage wilt leveren. Wat is voor jou zinvol? Wat zijn volgens jou verbeteringen op het gebied van mens, dier of natuur? De vorm waarin je jouw bijdrage wilt gaan leveren, zoals een functie, volgt daar vanzelf uit.

Vraag je af waarom je iets wilt doen in plaats van wat je wilt doen. Wat-antwoorden zijn over het algemeen praktisch van aard; ik ben coach of ik ben communicatieadviseur. Maar het vuur zit vaak in het antwoord op de waarom-vraag. Daar zit de gedrevenheid en liefde voor iets.

Waarbij wil je betrokken worden of wat zie jij dat verbeterd kan worden? Waar gaat je aandacht naar uit? Waarbij heb je het idee dat je jouw creativiteit kunt inzetten, waar zie je oplossingen of heb je ideeën voor? Cijfer jezelf niet weg, stap uit je schaduw want jouw ideeën doen er toe!

Kijk niet naar wat er wordt aangeboden, maar bepaal wat jij wilt brengen. Beschrijf hoe jij het ziet, wat er nodig is en waar jij in gelooft. Laat zie hoe het ook anders kan. Ik weet zeker dat je de ontvanger inspireert. Kies voor een organisatie die eenzelfde soort gedachte heeft als jij en waar jij je kunt vinden in het product dat ze verkopen of de dienst die ze leveren. Voor minder moet je het gewoon niet doen. Wees trouw aan jezelf en stap in het licht.