Als je zekerheid is uitgewerkt
Zou jij het gras maaien, als er niets te maaien valt? Het lijkt misschien onzinnig, maar toch is het wat veel mensen doen, dingen doen omdat het zo hoort, omdat het de afspraak is, of routine, of omdat het hen een gevoel van zekerheid geeft.
Zo ook de man op de maaier. Het is nu eenmaal zijn taak om iedere dinsdag het gras te maaien, hij hoeft er niet eens over na te denken. Zou deze automatische piloot hem een voldaan en betekenisvol gevoel geven?
Wat brengt een gewoonte?
Je doet het vertrouwde nog wel, maar eigenlijk beleef je er geen plezier meer aan. Het voedt je niet meer. Het is een gewoonte geworden.
Maar om het gevoel dat je hierbij krijgt aandacht te geven en te onderzoeken is heel spannend, want misschien ben je wel bang voor de uitkomst. Bijvoorbeeld als je in een relatie zit die niet helemaal meer past. Liever zet je nog even door, want stel je voor dat jouw gevoel je vertelt dat de relatie is uitgewerkt en dat je beter kunt kiezen voor een andere koers? Dat brengt in eerste instantie verdriet met zich mee, leegte, gedoe en vooral veel onzekerheid. Je weet niet wat je er voor terugkrijgt en de ‘wat dan-vraag’ steekt de kop op. Maar wat zou er met je gebeuren als je blijft?
De onzekerheid van zekerheid
Belangrijke beslissingen, zoals het verbreken van een relatie, neem je niet met je hoofd. Je hoofd vertelt je namelijk wat verstandig is. Het kan je vertellen dat het verstandiger is om in de relatie te blijven, want het zorgt voor zekerheid en je weet waar je aan toe bent.
Juist het kiezen voor zekerheid kan alle dynamiek in je leven wegnemen. Je blijft doen wat je altijd deed en daardoor krijg je wat je altijd kreeg.
Wat als het doel van het leven is om je te ontwikkelen, te leren en te groeien? Als je blijft ‘zitten’ ga je niet over naar de volgende klas. Daar is niets mis mee want je kiest je eigen ontwikkelpad. Je neemt dan ruimte om de leerstof nog een keer tot je te nemen.
Navigeren met je gevoel
Om naar de volgende klas te kunnen gaan, om te kunnen groeien, heb je je gevoel nodig. Want je gevoel is je navigatie. Het laat via je lichaam weten dat er wat aan de hand is. Iets geeft je bijvoorbeeld een fijn of vervelend gevoel. Je hoeft alleen maar dit gevoel op te merken. Je kunt je daardoor bewust worden van een situatie.
Je gevoel geeft aan wat belangrijk voor je is, wat bij je past en welke richting je op kunt gaan. Dat wil niet zeggen dat het volgen van je gevoel zonder hobbels gaat. Maar juist deze hobbels kunnen voor groei zorgen. Als bijvoorbeeld blijkt dat je baan niet meer ‘goed voelt’ dan heeft dat nogal wat consequenties. Je hebt het idee dat je je leven op z’n kop zet als je ervoor kiest je baan op te zeggen. En de ‘wat dan-vraag’ komt meteen weer bovendrijven. Je ervaart hobbels. Maar ook in dit proces kan je gevoel je de weg wijzen.
Ervaring gebruiken voor een nieuwe koers
Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan en je gaat vacatures lezen, dan zul je merken dat je gevoel aangeeft wat bij je past en wat niet. Als het bij je past dan voel je er iets bij, het doet iets met je, je wordt enthousiast, je vindt het spannend en je wilt je erin verdiepen.
Je hoofd kan een baan uitkiezen die in het verlengde ligt van wat je altijd hebt gedaan. Dat zorgt voor zekerheid. Maar misschien ben je dat juist wel ontgroeid en ben je toe aan een volgende fase met nieuwe ontwikkelingen. Je gevoel kan je de weg wijzen naar een organisatie of een functie die je hoofd niet zo snel zou uitzoeken.
Zo kreeg een boer een heel vervelend gevoel bij de manier waarop wij met de dieren in de bio-industrie omgaan. Het boer-zijn was voor hem op deze manier uitgewerkt.
Hij ging z’n gevoel achterna en kwam uit bij de ontwikkeling van vegetarisch vlees. Hij gebruikte al zijn opgedane inzichten, ervaringen en competenties van zijn tijd als boer en zette deze nu in voor zijn nieuwe koers. Heel erg onwennig, spannend en niet zonder hobbels, maar het heeft zowel hem als de maatschappij veel gebracht. Het brengt hem betekenis.
Is je hoofd dan een overbodig instrument? Zeer zeker niet. Je hebt beide nodig, het een kan niet zonder het ander. Je gevoel geeft je richting, je hoofd handelt naar je gevoel. Het gaat dus om de volgorde; eerst je gevoel, daarna je hoofd. Je gevoel brengt je naar betekenis. Neem de proef op de som en kijk bijvoorbeeld eens naar je eetgewoonte. Wat staat er ’s avonds op het menu? Kies je daar voor omdat het praktisch is? Heb je er voor gekozen omdat je het altijd zo doet? Of kies je ervoor omdat je het lekker vindt en omdat het bij je past?
Voor mij voelde het bijvoorbeeld op een gegeven moment niet meer goed om vlees te eten. Ik had mijn hoofd nodig om deze verandering door te voeren en in beweging te komen voor het vinden van een alternatief.
Mijn gevoel gaf het aan, mijn hoofd handelde ernaar.
Welke gewoonte ga jij eens onder de loep nemen?
Volgend artikel: Het voordeel van tegenslag