• Vonk maakt vuur | vernieuwer van bedrijfsconcepten

Het voordeel van tegenslag

Tegenslag. Het voelt als zwaar, het bezorgt stress, het is pijnlijk, het is vaak onverwachts, het doorkruist plannen en we ervaren het als negatief. We kunnen het missen als kiespijn. En toch heeft het een functie.

Een cliënt vertelde dat ze een aantal jaren in het buitenland heeft gewoond en dat ze het belangrijk vond zich aan te passen aan de lokale gewoontes en gebruiken. Ze kon er echter maar moeilijk aan wennen en beleefde er geen plezier aan.

Ze ging weer naar Nederland en kwam te werken voor een overheidsinstantie waar gewerkt werd volgens bepaalde procedures. Ze zag dat daarmee het doel niet werd bereikt en vertelde haar leidinggevende haar visie. Na een paar keer dit gedaan te hebben werd ze tegen haar zin overgeplaatst. Ze nam ontslag en na een tijd thuis gezeten te hebben vroeg haar partner of er al bijna een eind was gekomen aan deze ‘vakantie’.

Dat waren even genoeg tegenslagen. En nu is ze op een punt aangekomen dat ze het even niet meer weet.

Het patroon van zichzelf in een systeem wurmen, zichzelf wegcijferen en niet gehoord worden, past haar niet meer. Ze heeft dit lang genoeg gedaan en het is haar vaak genoeg overkomen.

Maar als ze deze tegenslagen niet had meegemaakt en dit gevoelsmatig niet als tegenslag had doorleefd, dan had het haar ook niet aangezet om er bij stil te staan en zich bewust te worden van de situatie.

Het punt waar ze nu is aangekomen, het ‘niet weten’, betekent een enorme vooruitgang! Dit betekent dat ze aan het groeien is en juist vanuit dit punt kunnen dingen gaan ontstaan.

Herinner je je nog het moment dat je in groep 8 zat en naar de middelbare school ging? In groep 8 was niets je meer onbekend op deze school maar eenmaal in de brugklas had je het gevoel dat je weer van voor af aan moest beginnen. Maar was dat echt zo? Zonder de ervaringen op de lagere school, kon je niet beginnen met je volgende hoofdstuk; de middelbare school.

Of het nou gaat om een baan, een scheiding, een faillissement, een ruzie of wat voor probleem je ook ervaart, het doet zich niet voor niets voor. Het is een mijlpaal, het wil je wat zeggen, je bent aan het groeien en daardoor kan deze situatie zich voordoen.

Als je er middenin zit, zie je geen enkel voordeel van deze situatie. Je zit volop in je emotie en laat dat er vooral zijn!
Probeer er alleen niet in te blijven hangen en probeer jezelf niet als slachtoffer te zien. Dat kan je tegenhouden in je groei.

Ik vind dat Johan gelijk had; elk nadeel heeft z’n voordeel.

Volgend artikel: Emotioneel betrokken bij een merk