Van specialist naar allrounder

Via Marktplaats had ik houtsnippers gekocht waarmee ik paadjes maak in de tuin. Verkoper Wytze was zo vriendelijk om de snippers tegen een kleine meerprijs bij mij thuis af te leveren.

Zodra ik iemand nieuw ontmoet, krijg ik honger naar de ander z’n verhaal. Dus Wytze werd tijdens het scheppen van de snippers het hemd van z’n lijf gevraagd.

Bleek dat hij als shorttracker in het nationale team had gezeten en mee had gedaan aan o.a. het NK en WK. Hij is nu halverwege de 30 en het was tijd voor wat anders. Hij koos ervoor om bij een loonbedrijf te gaan werken en doet allerlei verschillende werkzaamheden op locatie.

Life-changing dus. Van shorttrack-specialist naar allround alleskunner.

Tig vragen brandden nog op m’n lippen. Maar dat zou gênant worden.

Ik kan me zo voorstellen dat hij met plezier terugkijkt naar z’n schaatscarrière maar dat z’n nieuwe leven meer vrijheid geeft. Minder prestatiedruk bijvoorbeeld. Altijd jezelf willen en moeten verbeteren, de druk van trainers, teamgenoten en misschien wel sponsors.

Hij heeft waarschijnlijk minder faam in z’n huidige werk maar zou dat hem iets kunnen schelen? Ik weet het niet.

Ik ben ook opgeleid als ‘specialist’. Op een heel ander vlak en niveau dan Wytze maar alle activiteiten waren er op gericht om nog beter te worden in m’n vak. Totdat ik ontdekte dat ik in veel meer zaken interesse had dan alleen vakgerichte activiteiten.

Het duurde best even voordat ik de noodzaak van specialisme, iets goed kunnen met een diploma, kon loslaten en kon toegeven dat ik meer een allrounder ben. Die veelzijdigheid heb ik nodig om mezelf te voeden, om dynamiek te voelen, inspiratie op te doen en zingeving te ervaren.

Ik heb geen oordeel over het zijn van een specialist of een allrounder. Het gaat niet om goed of fout. Wel of je je bewust bent waar jij je begeeft en welke jas jou het beste past.