Het is tijd om op te staan

Na WOII was er weer vrijheid, maar er waren ook veel tekorten. Daarom koos men vaak vanuit veiligheid voor een partner in plaats van vanuit liefde. De man zorgde voor het inkomen en de vrouw zorgde voor het eten. Het ging om opbouwen en overleven.
Nu hebben we geen tekorten zoals toen. Nu kunnen we vanuit liefde een relatie aangaan. Maar hoe zit dat m.b.t. werk? Werken we om een tekort te voorkomen of kunnen we ook vanuit liefde werken en een bijdrage leveren?

Wat we onderweg hebben geleerd, is om zoveel mogelijk voor zekerheid te kiezen. Dan weet je waar je aan toe bent. Dat is door onze (voor)ouders doorgegeven om ons te beschermen tegen tekorten. Hun intentie was begrijpelijk maar ze gaven onbewust een vorm van angst mee. We hebben daardoor geleerd om vanuit het hoofd, vanuit controle, te leven in plaats vanuit het hart.

En in dit corona-tijdperk wordt die angst geactiveerd en gevoed. Er is gevaar, we moeten binnen blijven en gehoor geven aan adviezen en wetten van de overheid. We geven het roer uit handen.
Er ontstaat een tekort; niet aan voedsel maar aan zo’n beetje alles op het gebied van mens-zijn, zoals verbinding, intimiteit, aandacht, verzorging en liefde. De gevolgen hiervan zijn nog niet helemaal te overzien, maar het zal vermoedelijk veel impact hebben.

Aan ons nu de vraag: gaan we leven in tekorten of gaan we onze eigen koers varen? Niet vanuit burgerlijke ongehoorzaamheid, maar weg van de angst en focussen op hetgeen waarin jij gelooft. Want daar zit groei en oplossingsgerichtheid.
Het is tijd om op te staan en kapitein te worden op je eigen schip.

Jij hebt er voor gekozen om juist nu te incarneren. Omdat jij iets hebt bij te dragen. Om je te ontwikkelen. Het is tijd om te gaan ontdekken wat dat is. Het is altijd al bij je geweest, het is dus niet per se iets wat je nog hoeft te leren. Je hoeft het alleen maar te herinneren. Wat zijn ideeën die je altijd hebt gehad maar die je hebt weggewuifd, omdat je dacht dat het niet realiseerbaar was? Van wat zie jij dat het verbeterd kan worden, zoals de zorg en liefde voor mensen? Wat is het dat jou raakt en waar jouw aandacht telkens naar uitgaat? Waaraan wil jij een bijdrage leveren?

Onafhankelijk zijn

Op het moment dat je gehoor geeft aan jouw bijdrage, dan is de kans groot dat je werkt vanuit liefde. Want jouw bijdrage komt uit het hart. Niemand kan voor jou bepalen wat dat is, dus het is belangrijk dat je je niet laat afleiden door anderen. Onbewust maken we onszelf afhankelijk van derden. Van een leidinggevende die bepaalt of jij wel of niet goed werk levert. Van de overheid die dingen voor ons bepaalt. Ouders die vertellen hoe het hoort. Vrienden die je doen twijfelen aan je ideeën.

Laat je niet door anderen sturen en wees trouw aan jezelf; aan je ideeën, aan datgene waarin je gelooft, maar ook aan de signalen die je lichaam je geeft bij externe of interne prikkels. Je lichaam geeft aan wanneer het zich bijvoorbeeld beperkt voelt of wanneer het juist energie van iets krijgt. Naar jezelf luisteren is dus heel belangrijk want het is je navigatie.

Waarin we onszelf ook nog wel eens afhankelijk maken, is het idee dat we gebrek aan kennis hebben. We kunnen onder de indruk zijn van hoogopgeleide mensen en hun deskundigheid. Zij wéten dingen, zij hebben er voor geleerd, zijn slim en hebben daarom recht van spreken. En wat weet ik nou…?
Deze vraag vind ik een vergissing. We maken onszelf onterecht heel klein. Ik las laatst dat je de kennis achterlaat die opgeslagen ligt in het hoofd, op het moment dat je naar gene zijde gaat. Wat je meeneemt naar een volgende incarnatie is de ervaring die je in je hart heeft geraakt. En het is juist díé ervaring die je deskundig maakt. Want je hebt het gevoeld, je hebt alle bijbehorende emoties ervaren, je hebt er naar gehandeld en oplossingen gevonden. Je hebt jezelf ontwikkeld. En daarom is iedereen ergens deskundig in. En die ervaring zou je kunnen doorgeven.

Zingeving in werk

Wat ik een mooi voorbeeld vind, is het programma Curvy Brides. Twee volslanke vrouwen weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om met overgewicht een geschikte trouwjurk te vinden. Zij zijn in diverse winkels afgewezen of kregen te horen dat ze eerst flink moesten afvallen.
Wat hen een sprookjesgevoel zou moeten geven, zorgde voor een gevoel van wanhoop en leverde een fikse deuk op in hun zelfvertrouwen.

Ze vonden dat dit beter kon en zijn zelf een bruidswinkel gestart. En daarbij gaat het niet om de verkoop van zoveel mogelijk jurken. Het gaat hen erom curvy brides liefdevolle aandacht te geven zodat zij zich mooi en zelfverzekerd voelen. Zij weten dat er achter een vrouw met overgewicht vaak een emotioneel verhaal zit. Maar ook kennen zij de ongemakken die een lichaam met overgewicht met zich meebrengt. Zij weten dat deze vrouwen liever niet in de spiegel kijken. Want ze hebben het allemaal zelf meegemaakt.

Deze eigenaressen voelen zingeving bij elke bruid die ze met opgeheven hoofd en met tranen van geluk de winkel zien verlaten. Zij werken vanuit liefde en leveren een waardevolle bijdrage. En voor dit werk hebben ze niet eens een opleiding hoeven doen. Zij zijn deskundig door ervaring.

Spannend?

Weet dat je een keuze hebt. Heb je het gevoel dat alles voor jou goed is zoals het nu is, prima! Voelt het niet zo, dan is het een signaal voor jou om op te staan. Neem jezelf serieus, cijfer jezelf niet weg en maak voor jezelf zichtbaar wat er binnenin jou leeft. Waaraan wil jij een bijdrage leveren?
Vind je het spannend? Mooi! Want stel je voor dat je er níéts bij zou voelen…

Kun je wel wat hulp gebruiken met het ontdekken van jouw specifieke bijdrage of met het vormgeven van jouw ideeën? Doe dan mee met de kleinschalige, eendaagse workshop ‘Vind de juiste baan door anders naar jezelf te kijken’ of misschien dat een individuele sessie beter bij je past.