Dit veranderende tijdperk – wat bekent het voor jou?

Waar lopen we allemaal tegenaan tijdens de transformatie van het Vissen- naar het Watermantijdperk? Een van de belangrijkste kenmerken is dat we gaan leren voelen. Dus uit het rationele hoofd en naar het hart van gevoel.

Dat vraagt nogal wat van ons omdat we vaak zijn grootgebracht met het hoofd. Op school moeten we kennis uit boeken in ons hoofd proppen, ouders leren ons te gedragen zoals het hoort en op je werk word je gevraagd de procedures te volgen. Allemaal hoofdwerk.

Het is ons misschien wel afgeleerd om te leven vanuit het hart en buiten de lijntjes te kleuren. Maar daar gaan we verandering in brengen. Door naar het hart te gaan, kan het vuur in ons aangewakkerd worden.

Veranderingen in de maatschappij

De verandering van tijdperk zie je in de maatschappij al gebeuren. Kijk maar naar de ontwikkelingen op het gebied van roken, dieren in het circus, vlees eten, Zwarte Piet, toerisme, etc. Er is een ontwakingsgolf gaande en ons gevoel geeft aan dat bepaalde dingen niet meer kunnen.

Het hoofd houdt echter stevig vast aan deze zaken want we doen het tenslotte al jaren zo. Het is een traditie. En laat dat nou juist hetgeen zijn wat ons gevoel wil doorbreken; patronen, gewoontes en tradities. Want dat ligt allemaal vastgelegd in het hoofd. Het werkt beperkend, het houdt onze ontwikkeling tegen.

Zodra je vanuit je hart leeft, sta je bewuster in het leven waardoor je gevoelsmatiger omgaat met mens, dier en natuur.

Je wordt niet gehoord of gezien

Jou wordt nu gevraagd je eigen waarheid te ontdekken op basis van jouw gevoel. Wat past er specifiek bij jou en wat heb je je vanuit gewoonte laten opleggen? Bijvoorbeeld in je werk. Vooral in de zorg en in het onderwijs wordt gewerkt met procedures en structuren. Dit staat regelmatig het welzijn van patiënten en kinderen in de weg. Er wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar het potentieel en de unieke eigenschappen van kinderen, maar naar de lesstof die aan het eind van het jaar in de hoofden van de kinderen moet zitten. Van buiten naar binnen.

Wat we zien gebeuren in deze branches, is dat onderwijzers en zorgmedewerkers uitgeput raken. Ze voelen hun vuur niet meer omdat ze voornamelijk bezig zijn met het afwerken van hun opgelegde lijstjes. Ze ervaren strijd omdat ze niet worden gehoord met hun ideeën en oplossingen.

Omdraaien

In deze tijd van transformatie gaan we dingen omdraaien. We gaan van strijd naar moeiteloosheid. Van het volgen van procedures naar ruimte creëren voor creativiteit. Van het opdringen van informatie zoals reclameboodschappen, naar boodschappen die raken en verbinden. Van de automatische piloot naar leven vanuit jouw vuur. Van je bescheiden opstellen naar jezelf neerzetten. Van solliciteren op rationele functieprofielen naar het voelen welke organisatie aansluit bij wie jij bent.

Dat betekent dat jij vanuit het gevoel binnenin je, naar buiten gaat leven, in plaats van dat je wat buiten jou gebeurt naar binnen haalt. Je mag nu jouw gevoel en jouw waarheid gaan ontdekken waardoor je kapitein op je eigen schip bent. Het maakt je onafhankelijk.

Jouw bijdrage

Wanneer je onafhankelijk bent, ontstaat er ruimte voor het realiseren van jouw specifieke bijdrage.

Iedereen heeft een bijdrage! Niet omdat het moet, maar omdat jij het kan én omdat het jou en anderen verrijkt. Jij bent geboren met een vonk waarin jouw bijdrage ligt opgeslagen. Ook heb jij een set aan talenten meegekregen waarmee jij die bijdrage kunt realiseren. Echt.

Op het moment dat jij met deze bijdrage aan de slag gaat, voel je betekenis. Je voelt vrijheid, je voelt dat je het verschil kunt maken. Het voelt echt geweldig!

Ik hielp een cliënt met het vinden van haar bijdrage zodat ze betekenisvol werk kon vinden. En dit is wat er onderweg gebeurde:

Ik vertelde haar dat mijn zoon een opleiding doet waar vooral kinderen met ADD, ADHD en soortgelijke ‘aandoeningen’ zitten. Het wordt gezien als een opleiding voor kneusjes.
Deze opmerking maakte mijn cliënte woest. Met enige stemverheffing en met tranen in haar ogen vertelde ze dat dit het oude denken is; deze kinderen passen niet in het reguliere systeem en daarom geven we ze een stempel. Er wordt hun verteld dat ze anders zijn en dat zij zich moeten aanpassen. Desnoods met medicijnen. Juist deze kinderen hebben iets bijzonders waarmee ze veranderingen kunnen brengen in het onderwijssysteem. Maar hun potentie wordt niet gezien.

Ze brak uit alle kaders die er onderweg bij haar zijn opgebouwd. Doordat ze haar hoofd, haar verstand, geen ruimte gaf om dit voorval te beredeneren, gaf ze zichzelf wel de ruimte om te voelen. Om te luisteren naar de boodschap die hierin verborgen lag en zich te laten raken. Ze vloog uit haar kooi, opende haar hart en ventileerde alles waarin zij gelooft. Haar vonk laaide op tot een groot vuur.

Patronen doorbreken

Dit gaf haar richting. Haar bijdrage is dat ze patronen kan doorbreken. Zowel bij haarzelf als in de maatschappij. Het betekent absoluut niet dat ze de strijd aangaat met deze gevestigde patronen!

Ze gaat juist iets bijdragen waarin zij gelooft zodat de focus wordt verlegd. Op deze manier laat zij zien dat het ook anders kan. Deze weg zal mensen aantrekken die hier ook in geloven.

Het veranderende tijdperk

Op deze manier kan zij het verschil maken. Zij gaat ouders leren hun kinderen te begrijpen door hun potentie inzichtelijk te maken. Hierdoor gaan ouders beter begrijpen wat er bij hun kind speelt en kunnen ze bepalen welke richting het beste bij hun kind past.

Wat leeft er bij jou

Wat leeft er binnenin jou? Wat is hetgeen dat jouw aandacht wil, wat is jouw bijdrage dat jouw lichtje nodig heeft? Geef gehoor aan wat er bij jou oppopt. Bijvoorbeeld nu bij het lezen van dit artikel. Wat wordt je ingefluisterd, wat voor idee verschijnt er bij je, wat ‘weet’ je gewoon?

Al die ingevingen zorgen voor het aanwakkeren van jouw vuur.

Moet je nagaan wat er allemaal kan gebeuren als je met jouw waarheid, met wie jíj bent, mensen en situaties gaat verzamelen die hiermee resoneren. Het verrijkt, het geeft energie en je kunt dingen in beweging zetten. Door naar het hart te gaan wordt het vuur in ons aangewakkerd.