Past jouw werk (nog) wel bij je missie?

Vonk maakt vuur | vernieuwer van bedrijfsconcepten

‘Ik wil de eerste medicijnvrije huisarts in Nederland worden.’

Dat is wat een jonge huisarts zei, over wie ik laatst las. Het voelt voor haar niet meer goed om chemische middelen voor te schrijven, het klopt niet meer voor haar. Ze wil werken op een manier waar ze wél achter kan staan.

Ik vermoed dat met deze prachtige missie alles voor haar samenkomt: haar opleiding, werkervaring, gebeurtenissen (zoals ziekte, angsten, ontmoetingen), haar visie en ideeën.

In een vlog vertelde ze ook over haar visie. Ze ziet ziekte als een boodschap om oude patronen te doorbreken. In haar ogen kun je daarom beter naar je lichaam luisteren dan de symptomen onderdrukken met medicijnen.

Het is niet bepaald een makkelijke missie. Het vergt veel lef om deze te realiseren. Maar ze zegt ook dat ze niet anders (meer) kan. Zo voelt de waarheid voor haar.

Wat ze ook duidelijk zegt, is dat ze dit niet van vandaag op morgen kan realiseren. Ze is onderweg.

Je baan rolt uit je missie

De missie van deze huisarts is groots. Niet iedereen heeft een missie van die omvang. Maar iedereen heeft wél een specifieke missie. En je hebt ook een pakket talenten meegekregen waarmee je deze missie kunt realiseren. Dit maakt jou uniek, hier zit onder andere jouw toegevoegde waarde.

Je missie geeft niet aan wát je doet maar wáárom je iets doet. Het ‘wat’ is namelijk een middel om je missie te realiseren.

Jouw visie kan bijvoorbeeld zijn, dat kinderen niet wordt bijgebracht dat ze unieke eigenschappen hebben waarmee ze straks het verschil kunnen maken. Het voelt als jouw missie om kinderen hiervan bewust te laten worden. Wát zou je dan kunnen gaan doen om dit te realiseren? Je kunt docent bij een school met een soortgelijke missie worden.

Jouw missie matchen met een werkgever

Zodra je missie in grote lijnen helder voor je is, kun je vervolgens bekijken hoe je deze kunt realiseren. De eerste stap kan zijn om een organisatie te vinden met een soortgelijke missie.

Je kijkt dus nog niet naar de functie, maar naar de missie van de organisatie. Je voelt vanzelf of het een match is want als dat het geval is, doet het wat met je. Er ‘klikt’ iets, je hart maakt een sprongetje en de deur naar jouw creativiteit gaat open waardoor allerlei ideeën, oplossingen, kansen en mogelijkheden tevoorschijn komen.

Maar wat doe je als ze geen vacature hebben? Of ze hebben wel een vacature, maar die sluit niet aan bij jouw cv? Zet het naar je hand! Vertel het bedrijf vanuit jouw missie waarin jij gelooft, hoe jij het zou doen of wat jij anders zou doen. Daar zit namelijk jouw toegevoegde waarde. Je inspireert de organisatie hiermee en misschien creëer je op deze manier wel je eigen baan.

En als het bedrijf hier niets mee kan, dan is er dus geen match. Een signaal vanuit het universum dat er iets is wat veel beter bij jou past.

Ondernemend je missie realiseren

Misschien blijkt wel dat je jouw missie het beste kunt realiseren door middel van het zelfstandig ondernemerschap. Hoe spannend dit ook klinkt, je hebt een pakket met specifieke talenten meegekregen waardoor je hiertoe in staat bent.

Het ondernemerschap is een middel om iets te realiseren wat je in loondienst niet lukt. Je krijgt van je werkgever bijvoorbeeld geen ruimte voor jouw ideeën, je vindt geen organisatie die aansluit bij jouw missie of je hebt ‘last’ van collega’s die op een andere golflengte zitten dan jij.

Als je voor het ondernemerschap kiest, dan is starten vanuit je missie van essentieel belang. Hier vloeit namelijk je product- of dienstaanbod uit voort.

Bijvoorbeeld: de visie van een van mijn cliënten is dat creativiteit zorgt voor o.a. oplossingsgerichtheid en creatiekracht. Zijn missie is om mensen hiervan bewust te laten worden. Wát hij doet is o.a. het verkopen van bordspellen waarmee een beroep wordt gedaan op ieders creativiteit.

Als hij blijft hangen in het ‘wat’, dan had hij zijn dienst kunnen uitbreiden met nog meer bordspellen. Maar door zich te focussen op zijn missie, ontstonden meerdere mogelijkheden om dit te realiseren.

Zo organiseert hij nu ook bijeenkomsten voor het leren schrijven van gedichten en het maken van kunst waarmee de creativiteit wordt aangeboord.

Communiceren vanuit je missie

Of je nou in loondienst werkt of zelfstandig ondernemer bent, ga vooral communiceren vanuit jouw missie. Vertel waarin jij gelooft, vertel over jouw visie. Geef voorbeelden, wat heb je zelf meegemaakt, wat wil jij delen, waarmee wil je mensen tot inzicht brengen? Doordat je zelf iets hebt meegemaakt m.b.t. jouw missie en dit op emotioneel niveau hebt doorleefd, is dat wat je deelt geloofwaardiger voor een ander dan wanneer je hoofdzakelijk kennis (uit boeken) communiceert.

Een voorbeeld: doordat ik de transitie heb doorgemaakt van vooral in mijn hoofd leven naar in verbinding zijn met mijn hart, weet ik welke emoties en belemmeringen maar ook welke inzichten en oplossingen, zich onderweg kunnen voordoen.  Het gaat mij daarom vrij makkelijk af om hierover te communiceren. Ik hoef niet iets te verzinnen of research te doen, het is mijn doorleefde ervaring en daarom echt. Mensen voelen dat. Het doorgeven hiervan geeft mij een gevoel van betekenis, het wakkert mijn vuur aan.

Het leuke hiervan is: zodra je hierover gaat communiceren, trekt het mensen aan die hiermee resoneren. Die jou geloofwaardig vinden en matchen met jouw missie. En die komen uit hoeken waar je het van tevoren niet had kunnen bedenken. We zijn dingen aan het omdraaien. Niet communiceren wat anderen willen horen, maar vertellen waarin jij gelooft. Het oude ‘doelgroep-denken’ is voorbij. Dat is voor bedrijven die afhankelijk zijn van targets, aandeelhouders en concurrentie.

Het gaat ook niet meer om welk bedrijf jou wil aannemen, maar om voor welk bedrijf jij wilt werken.

Het begint allemaal binnenin jou.

Heb jij je missie al helder? En kun je die in je werk kwijt bij een bedrijf dat die missie deelt of in je ondernemerschap? Fantastisch als dat het geval is!

Is je missie nog niet (helemaal) duidelijk voor je of weet je niet zo goed hoe je deze kunt inzetten?

Probeer in elk geval uit je hoofd te gaan, want daar zit voornamelijk kennis en ervaringen opgeslagen. Dat zijn zaken die je al kent. Voor het vinden van antwoorden die specifiek nu bij jou passen, kun je het beste afzakken naar je gevoel.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het helder krijgen van je missie?

Ik laat je op een andere manier naar jezelf kijken aan de hand van jouw cv, de gebeurtenissen in jouw leven en jouw visie & ideeën. Alles wat je hebt meegemaakt draagt bij tot het inzichtelijk maken van jouw missie.