Hoe vind je betekenisvol werk

Tijdens een workshop die ik gaf aan circa 30 werkzoekenden stelde ik iedereen de vraag wáárom ze nog geen werk of opdrachten hadden gevonden. Opvallend was dat iedereen, niemand uitgezonderd, de vraag beantwoordde vanuit ‘wat’ in plaats vanuit ‘waarom’. Dus wát ze tot nu toe hadden gedaan qua werk en wát ze hadden ondernomen om werk te vinden.

Maar zichzelf de waarom-vraag stellen was nog niet bij hen opgekomen. Dat is misschien ook wel de meest oncomfortabele vraag die je jezelf kunt stellen want dat betekent dat je naar binnen moet keren.

Wát houd je weg van wáárom
De antwoorden op de wat-vraag zijn vaak rationeel. Ze geven feiten aan zoals de opgedane werkervaring, de netwerkgesprekken die zijn aangegaan, de sollicitatiebrieven die zijn gestuurd maar daarmee ga je niet snel oplossingen vinden. Sterker nog, in het ‘wat’ blijven hangen kan je een slachtoffer-gevoel geven. Of je wordt boos op de situatie omdat er ondanks al je inspanningen geen enkele beweging in je sollicitaties zit. Of misschien zit er wel beweging in maar niet die jij wenst. Je voelt de hete adem van het UWV in je nek, of je ziet je banksaldo in rap tempo slinken, je thuissituatie wordt er niet gezelliger op en je voelt je energie weggutsen. Het ‘wat’ voorkomt dat je kunt uitzoomen tot je ‘waarom’.

Een match maken tussen jouw ‘waarom’ en die van een werkgever
Ik had iemand van een trainingsbureau op bezoek en zij vond het lastig om anderen op een bevlogen manier te vertellen wat ze precies doet. Ze had voor zichzelf een zinnetje ingestudeerd dat ze kon vertellen: ‘We geven trainingen voor effectief leiderschap, stressvrij werken en efficiënt leren werken’.

Op de vraag wáárom ze dat doen, waartoe dat leidt, wist ze het antwoord niet precies. Ter plekke raadpleegde ze de website om te kijken wat hun visie en missie was maar dat gaf niet direct antwoord. Het inzicht dat zij tijdens ons gesprek opdeed was dat ze op zoek was naar het antwoord op de vraag die boven hun dienst/hun trainingsproduct hangt; waarom geven we deze trainingen en waarom werk ik voor hen? Zodra dit voor haar duidelijk is, kan ze op basis daarvan een match maken met haar eigen ‘waarom’. En vervolgens kan zij op een meer natuurlijke en bevlogen wijze vertellen wát zij doet.

Voel waarin jij gelooft
Om tot jouw waarom-antwoord te komen zou je kunnen nagaan waarin jij gelooft. En zodra het ‘waarom’ duidelijk voor je is, kun je voor jezelf ook beter uitleggen ‘wat’ je doet.

Ik geloof bijvoorbeeld dat iederéén met een vonk wordt geboren. Die vonk bestaat onder andere uit jouw specifieke missie en jouw pakket met talenten om die missie te realiseren.

En die missie is vaak een positieve bijdrage leveren aan mens, dier, natuur of milieu. Hoe klein of groot die bijdrage ook is, de omvang is niet van belang, elke beweging voegt iets toe.

Mijn waarom? Als iedereen zijn missie leeft, dan heb je niet alleen gedreven, positieve mensen die hun omgeving kunnen inspireren om hetzelfde te gaan doen, maar ook wordt de wereld verrijkt met het realiseren van hun missie.

Wát ik doe? Ik begeleid mensen in het krijgen van inzicht in hun vonk zodat ze weten welk betekenisvol werk bij hen past. En telkens als iemand zijn missie heeft (her)ontdekt, geeft mij dat kippenvel, energie en vuur, oftewel betekenis.

De kracht van betekenis
Vanuit jouw waarom ga je betekenis ervaren. En zodra je betekenis voelt, ga je weer ‘aan staan’. Bij mij komt de term ‘aan de rol’ steeds naar boven als ik werk vanuit mijn betekenis. Wat ik op zo’n moment zie is een onstuimig riviertje waarin een jong meisje in een kano kirrend van plezier zonder problemen meelift op het golvende water. Als ik geen betekenis ervaar in mijn dagelijkse leven dan zou het kolkende water als een te overwinnen bedreiging voelen. Maar door mijn betekenis voel ik kracht, energie en zelfvertrouwen waardoor ik zowel werk- als privé-situaties makkelijker aankan.

Bijvoorbeeld; mijn gezin bestaat uit twee puberende jongens die regelmatig m’n kanootje doen omslaan. Soms moet ik er eentje starnakel bezopen uit de ballenbak voor pubers opvissen omdat ie niet meer naar huis kan fietsen. De ander kan zich ineens onze afspraken niet meer herinneren en appt dat ie voorlopig niet meer thuiskomt. De golven van de rivier bestaan dan niet meer uit water maar zijn getransformeerd tot een heel aantal WTF’s.

Ondanks de modderstroom die er dan even op gang komt merk ik dat mijn betekenis mij houvast geeft. Dat is mijn basis van waaruit ik deze situatie aan kan gaan. Het even allemaal niet meer weten is er nog steeds maar mijn betekenis geeft me vertrouwen dat er een positieve afloop aan zit te komen. Het wordt daardoor zachter.

Op zoek naar jouw betekenis
Om tot jouw betekenis te komen kun je een aantal dingen doen. Eén daarvan is dus nagaan waarin jij gelooft maar je kunt ook nagaan waarin jij ervaringsdeskundige bent. Wat voor ingrijpende dingen heb jij meegemaakt en heb je tot op het bot toe doorleefd? Hoe heftig het misschien ook klinkt, het heeft een functie. Een vriendin heeft als gevolg van fysiek misbruik in haar jeugd een groot gedeelte van haar leven boulimia, een eetstoornis gehad. Zij weet precies welke emoties hierbij komen kijken, de onmacht en schaamte die je voelt, het onbegrip van familie en omstanders maar ook hoe je deze aandoening kunt overwinnen. Deze ervaring is geen kennis uit een boek maar het gaat om een echt doorleefd trauma.

Met haar HR-achtergrond en met de verwerkte traumatische ervaring werd haar ‘waarom’ duidelijk;

Liefdevolle, oprechte aandacht zet lage zelfwaardering om in zelfvertrouwen. Wát ze doet? Vrouwen coachen in hun kracht.

Ik krijg daar kippenvel van. Het klopt voor mij als een bus als ze er over praat. Ik geloof haar en dingen komen hiermee samen.

Zij heeft haar betekenis gevonden.