Zo maak je ruimte voor je nieuwe baan

Je wilt stappen maken op het gebied van werk maar je weet de juiste richting niet te vinden. Het huidige werkt niet meer, maar het nieuwe dient zich nog niet aan. Je zit even tussen twee werelden en je weet niet waar je het zoeken moet. Het voelt op z’n zachts gezegd nogal oncomfortabel.

Als je meer voldoening wilt in je werk en je wilt misschien wel een nieuwe koers gaan varen, dan dien je eerst een andere bril op te zetten. Want er kan niet echt iets veranderen als je op de oude vertrouwde manier iets wilt doorbreken. Je ‘ziet’ het gewoon niet.

In plaats dat je om je heen gaat kijken wat er allemaal wordt aangeboden, dien je de andere kant op te kijken; naar jezelf.

Waar vind je het antwoord?

De antwoorden liggen dus niet buiten jezelf; niet bij organisaties, niet op internet en niet bij anderen. Je vindt de antwoorden ook niet in je hoofd want daar ligt hoofdzakelijk opgeslagen wat je al kent; opgeslagen kennis en ervaringen. Daar wil je nu juist wat aan gaan toevoegen.

Je wilt iets doen dat NU bij jou past. Om te bepalen wat dat is, kun je het beste afzakken naar je gevoel. Daar zit namelijk jouw vonk waar de antwoorden liggen opgeslagen. Het is een uniek pakketje dat je voor dit leven hebt meegekregen. Alleen jij kunt dus bepalen wat jouw richting is en wat goed voor jou voelt.

Jouw vonk kan tijdens je leven door allerlei gebeurtenissen onder een beschermlaagje zijn terechtgekomen. Bijvoorbeeld door ziekte, scheidingen of het gevoel niet gezien te worden. Maar ook door een rationele opvoeding waarin je werd geleerd hoe het leven in elkaar zit; diploma’s halen, schouders eronder, geld verdienen, etc. Door zo’n rationele levenswijze kom je verder van je gevoelswereld, van je vonk, af te staan.

Afstoffen en opruimen

Als je het gevoel hebt dat je vastloopt, dat je niet (meer) het werk doet dat bij je past, misschien zelfs overspannen bent, dan is het een signaal dat je het contact met je vonk bent kwijtgeraakt. Dan is het tijd om jouw vonk weer af te stoffen zodat je de antwoorden kunt vinden waarmee je weer kunt gaan vlammen.

Herken je je in het bovenstaande, dan kun je stapje voor stapje beginnen met opruimen. Je mag je bewust gaan worden van dingen die niet (meer) bij jou horen. Het bewustworden is een eerste grote stap. Overgaan tot actie volgt daarna pas.

Strijd

Een van mijn cliënten die werkt in de dagbehandeling voor jeugdpsychiatrie, moet continu strijden voor het welzijn van ‘haar’ kinderen. Ze ziet hoe de kinderen zo snel mogelijk ‘teruggepropt’ moeten worden in de maatschappij. De rationele manier waarop dit moet gebeuren staat haaks op waarin zij gelooft; aandacht en liefde voor het uniek zijn van het kind en hun groeipotentie. Dat ze anders mogen zijn en niet in een bestaand patroon geduwd moeten worden. Haar strijd om hier aandacht voor te krijgen put haar uit. Ze ervaart het als een enorm energielek en dat gaat ten koste van haar werkplezier.

Dit zie ik vaak bij mijn cliënten: strijd. Bijvoorbeeld strijd met collega’s en leidinggevenden over oplossingen voor problemen. Ze moeten hard roepen om gehoord te worden. Ze zien dat hun collega’s in patronen denken die niet meer werken. Ze verbazen zich erover dat anderen de oplossing niet zien en gaan daarom de strijd aan om hun punt nóg duidelijker te maken. Het kost ontzettend veel energie en uiteindelijk raken ze gefrustreerd. Ze trekken zich terug uit de discussie omdat het voor hun gevoel zinloos is.

Of ze lopen tegen administratieve verplichtingen aan die alle creativiteit uit de medewerkers halen. Zoals bij de cliënt uit de jeugdpsychiatrie; een van haar kinderen moest naar een trainingsdag worden gebracht. Het regelen van het vervoer lukte haar niet omdat het management er niet uitkwam of de vervoerskosten uit het potje vervoer of zorg vergoed moesten worden. Zo wordt uit het oog verloren waar het eigenlijk om gaat; de ontwikkeling van het kind.

Van strijd naar moeiteloosheid

Als je jezelf herkent in zo’n soort situatie, dan kan het zijn dat je je in een verkeerde omgeving begeeft. Het wil niet zeggen dat je al jaren verkeerd bezig bent, maar het kan zijn dat je de omgeving bent ontgroeid. Jij bent aan het wakker worden en je hebt een nieuwe omgeving nodig waar jij helemaal tot je recht kunt komen. Een omgeving waar je geen strijd maar moeiteloosheid ervaart. Waar ruimte is voor jouw ideeën en waar jij geraakt wordt door ideeën van anderen. In plaats van strijd ervaar jij energie en je hebt het gevoel het verschil te kunnen maken. Je hebt het gevoel te worden gezien, maar nog mooier is dat jij jezelf steeds meer gaat zien!

Je kunt jezelf gaan zien als je de ballast rondom jouw vonk gaat afleggen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de mensen om jou heen zoals familie, vrienden en collega’s. Voedt het contact je, word je gehoord en gesteund, beleef je er plezier mee, inspireert het, ervaar je liefde? Met iedereen deel je weer wat anders, maar belangrijk is dat je je energiebalans in de gaten houdt.

Afscheid nemen van mensen die niet meer bij jouw huidige ‘zijn’ passen is best even pijnlijk. Maar aan de andere kant maak je daardoor wel ruimte voor mensen die veel beter aansluiten bij jouw vonk.  Je zult zien dat als je ruimte gaat vrijmaken, er dingen kunnen manifesteren die specifiek bij jou passen.

Geef aandacht aan je ideeën

Zet eens een stap achteruit zodat je ruimte hebt om op een andere manier naar jezelf te kijken. Zoek de stilte op, voel wat jij echt belangrijk vindt, geef aandacht aan je ideeën zonder dat je meteen in de ‘hoe-vraag’ belandt. Want als je het antwoord niet kunt vinden op deze vraag, dan kan het zijn dat je je ideeën van tafel veegt omdat je denkt dat ze niet uitvoerbaar zijn. En juist jouw ideeën zijn nu ontzettend nodig om patronen te doorbreken. Ik hoop van harte dat jij jezelf ziet en dat je jouw ideeën serieus neemt. Jij bent nodig.